Tryout “Het Nieuwe Werken” voor CZ hoofdkantoor in Tilburg

StudioOK ontwerpt samen met en in opdracht van Barcode architects het interieur als proeftuin voor Het Nieuwe Werken bij CZ.

akoestische wandmaquette

 

Met de pilot “Tryout Het Nieuwe Werken” gaat CZ proefondervindelijk ervaren in welke vorm “het nieuwe werken” toegepast kan gaan worden binnen de gehele CZ-organisatie. De noordvleugel begane grond van het hoofdkantoor te Tilburg (835m2) dient als proeftuin en moet een nieuwe tijd- en locatieonafhankelijke manier van werken gaan stimuleren.

Het ontwerp kenmerkt een zo groot mogelijke diversiteit aan werkplekken, zodat CZ met het gebruik van verschillende soorten werplekken ervaring op kan doen. Medewerkers hebben geen vaste werkplek meer, maar zoeken een werkplek die aansluit bij de persoonlijke behoefte en aard van de gewenste activiteit. Een divers palet van werkplektypen moet het werkproces zo optimaal mogelijk ondersteunen.

De dominante gebouwstructuur met haar kolommen en arcaden genereert een duidelijke centrale middenzone met aan weerszijde vrije ruimte langs de gevel. De centrale middenzone is de ontmoetingsplaats. Informele plekken als een meterslange bar en diverse zitelementen stimuleren en faciliteren de interactie tussen de medewerkers. Aan de raamzijde van de ruimte bevinden zich de meer formelere werkplekken in de vorm van individuele werkplekken, concentratie werkplekken en projecttafels voor teamwerk.

Er is in het ontwerp bijzondere aandacht besteed aan de akoestische kwaliteit van de ruimte. In de middenzone is het aanwezige systeemplafond vervangen door een sterk absorberend lamellenplafond en diverse wanden zijn voorzien van akoestische voorzetwanden met een specifieke perforaties van mensen in beweging